top of page

Så fröer på sommaren och njut av en riklig höstskörd!


Så fröer i brätten på sommaren och plantera ut färdiga plantor under sensommaren ger en lång höstskörd!

Mitt i sommaren kan det vara fullt med växter på alla odlingsplatser, men det betyder inte att vi ska sluta så nya fröer. Genom att så nya fröer under sommaren kan du plantera ut färdiga plantor när du skördat av en del av det som såddes på våren och på så vis ge en härlig sensommar-och höstskörd!sommarsådd
Pluggbrätte, planteringsskyltar, vattenfast penna, jord och fröer är allt som behövs!Vad som behövs

För att komma igång med din sommarsådd behöver du något att så fröna i, förslagsvis ett tråg, pluggbrätte eller krukor. Vi använder oss av ett lite större pluggbrätte. Sen behöver du jord, förslagsvis såjord. Planteringsskyltar av något slag, vi brukar klippa mjölkförpackningar och skriva på med en vattenfast penna, miljövänligt och billigt. Sist men inte minst, fröer - nedan ger vi några förslag på frösorter


Välja frösorter för sommarsådd

Alla fröer lämpar sig inte för att så på sommaren, nu gäller det att välja frösorter med en kort utvecklingstid.

Här kommer några tips:Fyll pluggbrättet med jord och tryck till så att hela pluggen är fylld med jord. Skriv sedan vilken gröda och datum för sådd på planteringsskyltarna.

Så fröer
Vi brukar använda oss av en liten blompinne och göra hål för att sedan lägga fröna i. Det är lagom med 1-4 fröer per plugg.

Läs på fröpåsen hur djupt fröna ska sås, det behöver inte vara exakt. Det som är viktigt är att ljusgroende fröer inte sås djupt, då kommer de inte att gro.

Vår spännande Asiatiska Bladmix, en mix av fröer som både är snabbväxande och tåliga mot kyla - perfekt för sommaråsdd!

När alla fröna är sådda i sina pluggar, ställ pluggbrättet på en bricka och vattna underifrån. Problemet med att så fröer mitt i sommaren är att det är varmt och sådden lätt torkar ut. Därför är det lämpligt att placera den på en skyddat ställe i skugga. Detta skyddar både mot stark sol, hård vind och eventuellt hårt regn också. För oss blev det på baksidan av ett av växthusen.

Sommarsådd
Bara efter ett par dagar kikar de första små grödorna fram

En del av dessa grödor kommer vi plantera om i större krukor medan andra planteras ut direkt i trädgårdslandet när de vuxit ur sin plugg. Det kan vara smart att låta en del kålsorter planteras om i kruka, medan andra planteras ut direkt - detta gör att de kommer växa olika snabbt och därmed förlänger du skördeperioden och allt blir inte skördeklart samtidigt.


Stort lycka till med din sommarsådd!


Handla fröer för sommarsådd:Komentarai


Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page