top of page


Gurkgardin fröer
Drömmer du om ett fönster med prunkande växtlighet? Att odla en gurkgardin är inte bara dekorativt utan ger även mängder av gurkor att skörda - kan det bli mer närodlat än så? Dessutom är det otroligt enkelt och  du behöver inte ens en trädgård! Allt du behöver är ett fönster med mycket ljus, gärna i söderläge alt. växtbelysning. Läs vidare för att att ta del av några handfasta tips på hur du odlar din egna gurkgardin.







Vad du behöver för att sätta igång:

Eco Grows odlingkit "Gurkgardin"


Vad du behöver efter några veckor:

Kruka som rymmer 5-6 liter jord per gurkplanta

Näringsrik planteringsjord

Blompinnar/snöre Sprayflaska med vatten

Liten pensel


Gurka
Sådd
  • Placera torvbriketterna i på ett fat med ljummet vatten och låt svälla. Peta ner ett frö per torvbrikett, ca 1 cm djupt. Skriv sådatum på odlingspinnarna och stick ner i torvbriketterna. 

  • Optimal groningstemperatur är 22-26°C, så det är viktigt att fröna placeras varmt för att gro, förslagsvis på en värmematta eller ovanför ett element. 

  • Det är viktigt att sådden aldrig torkar ut, så ställ gärna sådden i ett miniväxthus eller sätt en plastpåse runt. 

När gurkplantan kikat upp
  • Efter groning placera gurkplantorna runt 16-18°C med mycket ljus, förslagsvis i ett söderfönster eller under växtbelysning om du odlar din gurkgardin tidigare än mars månad. 





När gurkplantans rötter tränger ur torvbriketten - slutplantering
  • Gurkplantor växer fort, och efter några veckor ser du att många av plantans rötter tränger ut ur torvbriketten - då är det dags för slutplantering. 

  • Nu törstar gurkplantan efter näring, så fyll en kruka med 5-6 liter näringsrik planteringsjord och sätt ner hela torvbriketten krukan, plantera på samma djup som den var i innan. Om du planterar gurkplantan djupare i jorden finns det risk att den drabbas av rothalsröta.

  • Sätt gärna en blompinne alternativt ett snöre som du fäster i gardinstången bredvid gurkplantan, så den har något att klättra längst med.

  • Gurkplantor gillar inte att torka ut, så se till att jorden hela tiden är fuktig. Vattna med näring ca 1 gång i veckan. 

  • Spraya bladen med vatten några gånger i veckan för att undvika spinn. 


Pollinera blommorna
  • Man blir så glad när de första gyllengula blommorna slår ut. Dock är det främst hanblommor som kommer de första veckorna.

  • Dessa kan du nypa bort, de bara tar näring från plantan i detta läge. De är däremot viktiga när honblommorna visar sig. 

Hanblomma och honblomma gurkplanta
Gurkblomman till vänster är en hanblomma, och den till höger är en honblomma
  • När du ser både hanblommor och honblommor på din gurkgardin är det dags för dig att agera pollinatör. Då behöver du ta en liten pensel och pilla i hanblomman, och sedan på honblomman för att gurkämnen ska bildas. När du odlar gurka utomhus är detta pollinatörernas jobb, men eftersom det är dåligt med humlor och bin inomhus är detta ett viktigt steg för att det ska bli gurkor på din gurkgardin 


Gurkgardin fröer Gurka
Toppa & skörda
  • När plantan blivit så hög att den når taket kan du toppa den. Dessa sticklingar kan du sätta i vatten och skapa nya gurkplantor att sedan plantera ut i trädgården eller göra fler gurkgardiner av. 

  • Skörda gurkorna när de är 10-15 cm långa, låt de inte förväxa då blir skalet tjockt och fruktköttet träigt. 

  • Kom ihåg att fortsätta att ge näring under hela säsongen så du får en stor gurkskörd. Stort lycka till med din gurkgardin! 










Frösådd - förså och förkultivera inomhus

Är du intresserad av att börja odla men är rädd att göra fel? Var inte det, det finns varken rätt eller fel när det kommer till odling. Det handlar om att testa sig fram och få nya lärdomar efter sina ”misstag”. I det här inlägget ger vi 5 grundläggande tips som hjälper dig att komma igång att odla! 


1. Planera din odlingsyta!

Det kan kännas övermäktigt och man vet inte var man ska börja. Men vårt bästa tips är att försök strukturera upp ditt odlingsår. Detta gör du enklast under årets mörkaste månader då det inte är mycket arbete i trädgården. Rita upp och tänk över vilka odlingsförutsättningar du har. Odlar du på en balkong i söderläge och främst i krukor? Eller odlar du en del i pallkragar och en del i på friland där det är mycket vind? Odlar du en del på fönsterbrädan i stan och en del på friland i sommarstugan? Vilken växtzon odlar du i? Detta är några av de förutsättningar som är bra att ta reda på innan du sätter igång och påverkar vilka grödor som passar för dig.


planera din Odlingsyta - odla ekologiskt
2. Vad vill du odla?

Fundera över vad du vill odla för något. Är det främst grönsaker eller blommor? Eller kanske lite av varje? Det är värt att tänka på vad du och ditt hushåll gärna äter för grönsaker idag och utgå därifrån. Äter ni exempelvis mycket baljväxter? Prioritera då att odla någon sort för färskkonsumtion, en annan som går att frysa in, och någon som går att torka. Detta gör att du kan äta egenodlat året om. 


3. Läs på om grödorna

När du planerat din odlingsyta och vad du vill odla för grödor, då är det dags att läsa på om de olika grödorna. När ska fröna sås? Behövs det växtbelysning under förodlingsfasen? Ska de förodlas eller direktsås? Kräver de mycket yta, näring eller sol? Detta är bra att ha i åtanke innan du köper fröna. Dessutom kan sorterna skilja sig mycket åt. Detta gäller exempelvis tomater, det finns högväxande och lågväxande. Sorter som passar bra att odla på friland medan andra behöver odlas i växthus för en riklig skörd. Det finns sorter som passar utmärkt för färskonsumtion, och andra för tillagning eller lagring under årets mörkaste månader. All denna information hittar du på vår fröpåse eller på ecogrow.se


Ekologisk & KRAV-märkt frösortiment
4. Näring, näring, näring

Växterna är i behov av mycket näring under sin växtperiod och näringen i påsjorden räcker inte. Det är bra att satsa på en jord av hög kvalitet, dessa innehåller ofta mindre torv och bättre näring. Men det räcker inte under hela växtperioden, särskilt inte för de grödorna som har lång utvecklingstid såsom bla. Tomater, chilipeppar, paprika och aubergine, eller som är näringskrävande som bla. kålväxter och majs. Se då till att ge dem näring under hela säsongen genom förslagsvis nässelvatten eller täcka med gräsklipp. 



5. Det viktigaste av allt - sätt igång!

Våga experimentera dig fram och ge inte upp om en sådd går åt pipan. Så hellre lite extra så du har som reserv, om du får mycket sådder över kan du alltid ge bort! Sist men inte minst, ha roligt och odla gärna med familj och vänner!


Sätt igång med odlingen



bottom of page