top of page

Odlingsskolan - 5 tips för att komma igång med din odling!


Frösådd - förså och förkultivera inomhus

Är du intresserad av att börja odla men är rädd att göra fel? Var inte det, det finns varken rätt eller fel när det kommer till odling. Det handlar om att testa sig fram och få nya lärdomar efter sina ”misstag”. I det här inlägget ger vi 5 grundläggande tips som hjälper dig att komma igång att odla! 


1. Planera din odlingsyta!

Det kan kännas övermäktigt och man vet inte var man ska börja. Men vårt bästa tips är att försök strukturera upp ditt odlingsår. Detta gör du enklast under årets mörkaste månader då det inte är mycket arbete i trädgården. Rita upp och tänk över vilka odlingsförutsättningar du har. Odlar du på en balkong i söderläge och främst i krukor? Eller odlar du en del i pallkragar och en del i på friland där det är mycket vind? Odlar du en del på fönsterbrädan i stan och en del på friland i sommarstugan? Vilken växtzon odlar du i? Detta är några av de förutsättningar som är bra att ta reda på innan du sätter igång och påverkar vilka grödor som passar för dig.


planera din Odlingsyta - odla ekologiskt
2. Vad vill du odla?

Fundera över vad du vill odla för något. Är det främst grönsaker eller blommor? Eller kanske lite av varje? Det är värt att tänka på vad du och ditt hushåll gärna äter för grönsaker idag och utgå därifrån. Äter ni exempelvis mycket baljväxter? Prioritera då att odla någon sort för färskkonsumtion, en annan som går att frysa in, och någon som går att torka. Detta gör att du kan äta egenodlat året om. 


3. Läs på om grödorna

När du planerat din odlingsyta och vad du vill odla för grödor, då är det dags att läsa på om de olika grödorna. När ska fröna sås? Behövs det växtbelysning under förodlingsfasen? Ska de förodlas eller direktsås? Kräver de mycket yta, näring eller sol? Detta är bra att ha i åtanke innan du köper fröna. Dessutom kan sorterna skilja sig mycket åt. Detta gäller exempelvis tomater, det finns högväxande och lågväxande. Sorter som passar bra att odla på friland medan andra behöver odlas i växthus för en riklig skörd. Det finns sorter som passar utmärkt för färskonsumtion, och andra för tillagning eller lagring under årets mörkaste månader. All denna information hittar du på vår fröpåse eller på ecogrow.se


Ekologisk & KRAV-märkt frösortiment
4. Näring, näring, näring

Växterna är i behov av mycket näring under sin växtperiod och näringen i påsjorden räcker inte. Det är bra att satsa på en jord av hög kvalitet, dessa innehåller ofta mindre torv och bättre näring. Men det räcker inte under hela växtperioden, särskilt inte för de grödorna som har lång utvecklingstid såsom bla. Tomater, chilipeppar, paprika och aubergine, eller som är näringskrävande som bla. kålväxter och majs. Se då till att ge dem näring under hela säsongen genom förslagsvis nässelvatten eller täcka med gräsklipp. 



5. Det viktigaste av allt - sätt igång!

Våga experimentera dig fram och ge inte upp om en sådd går åt pipan. Så hellre lite extra så du har som reserv, om du får mycket sådder över kan du alltid ge bort! Sist men inte minst, ha roligt och odla gärna med familj och vänner!


Sätt igång med odlingen



Senaste inlägg

Visa alla
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page