Att odla egna tomater är inte bara en kul och givande hobby, det ger dig också möjlighet att njuta av färska, solmogna tomater direkt från din egen trädgård eller balkong. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren odlare finns det några enkla tips som kan hjälpa dig på vägen till en rik skörd! Låt oss börja!
Steg 1 - Välja tomatsorter
Det första steget i att odla tomat är att välja de rätta tomatsorterna. Det finns en mångfald av sorter att välja mellan, och de varierar i smak, växtsätt, utseende och färg. Ett tips när du väljer tomatsorter är att utgå från dina odlingsförutsättningar och vad du vill använda tomaterna till. Odlar du exempelvis på en liten yta, som fönsterkarm inomhus rekommenderar vi att du håller dig till lågväxande busktomater. Busktomater blir inte högre än max 100 cm beroende på sort, och passar därför hos de flesta odlarna. Några av våra favoriter är Ida Gold, Rotkäppchen och Yellow Donut. Om du odlar på balkong kan du kanske främst fokusera på lågväxande busktomater och ampeltomater, men ha någon tomatplanta som är mer högväxande om du har plats.
När det kommer till högväxande tomater finns det många kategorier och sorter att välja bland:
Bifftomater - som namnet antyder är detta stora tomater, med frukter som väger från 200 gram. Fruktköttet är fast, köttigt och mycket gott med små kamrar. Mycket vackra att skiva upp. Två favoriter är Marmande och Indigo Blue Beauty.
Körsbärstomater - ger små frukter i varierande färg och form, har en krispigt skal och generellt söt smak som är mycket goda att äta färska. Tre favoriter är Black Cherry, Sweetie och Figiel.
Plommontomater - ger ovala, fåkärniga frukter med mycket god och mild smak. Dessa är vanliga att se i det italienska köket och passar mycket bra att göra tomatsås på. Två favoriter är Roma VF och San Marzano.
Salladstomater - påminner mycket om körsbärstomaterna med sitt krispiga skal och söta smak. Däremot blir dessa tomaterna större, och passar därför utmärkt att skiva upp i en sallad. Två favoriter är Green Zebra och Indigo Rose
Vinbärstomater - världens minsta tomater, som växer på ett pärlband. Dessa blir inte större än ett vinbär och är mycket söta och goda. En planta ger flera hundra tomater. En favorit Gelbe Johannisbeere
Vintertomater - kallas även för Evighetstomater eller Piennolotomater. En lagringsbar tomat som bara blir godare och godare om den får lagras då smaken koncentreras. Odlas likt vilken tomat som helst, men är godast att användas i matlagning då skalet är tjockare än andra sorter. Två favoriter är Cereja de Inverno och Principe Borghese
Som du nu förstår finns det mängder av olika sorters tomater. Mitt tips är att försöka välja minst en sort per kategori, det gör att du får en lång säsong med mängder av tomater i olika färger, former och användningsområden.
Steg 2 - När du ska starta din odling
Tomater har en relativt lång utvecklingstid och behöver försås tidigt på odlingsäsongen för att hinna ge riklig skörd innan hösten kommer. Vi rekommenderar att du sår dina fröer mellan februari-maj beroende på hur dina odlingsförutsättningar ser ut och i vilken växtzon du odlar i. Om du börjar din sådd innan mars är plantorna i behov av växtbelysning. Utan växtbelysning kommer dina tomatplantor bli långa och rangliga. Om du inte har tillgång till växtbelysning, så dina fröer tidigast i mars. Jag brukar så mina busktomater i februari och de högväxande sorterna sista veckan i mars, då hinner man få en stor skörd men slipper långa och rangliga plantor inomhus en längre tid.
Steg 3 - Att så tomatfröer
- Fyll en mindre kruka med fuktig jord, förslagsvis 4x4 cm stor. Så fröna 0.5cm djupt och vattna. Håll jorden fuktig men inte blöt. Märk sådden med tomatsort och datum.
- Optimal groningstemperatur är 24-29°C, så placera sådden i ett varmt läge. Låt inte torka ut under groning. Ibland är tomatfröer lite envisa och kan ta upp emot 2 veckor att gro, ha tålamod.
Steg 4 - Rätt växtförhållanden
- Efter att de små tomatplantorna kikat upp, placera sådden runt 18°C med mycket ljus. Sådd före mars behöver växtbelysning. En svalare temperatur och mycket ljus gör att tomatplantorna blir knubbiga och inte sticker iväg på höjden.
- När plantorna börjar bli för stora i sina krukor, plantera om i en större kruka, förslagsvis 12x12 cm stor. Nu är det även dags att börja näringsvattna.
- Plantera ut dina tomatplantor i krukor (minst 10 liter), pallkrage eller växthus när jorden blivit varm och frostrisken är över (inte under 7°C). Tomater är näringskrävande så plantera i näringsrik jord. Avhärda gärna plantorna så de inte får en chock av att komma ut. Undvik även stark sol i början, då kan tomatplantan ta skada innan den vant sig vid de nya väderförhållandena. Kom ihåg att ge näring under hela säsongen.
Steg 6 - Skörd
I slutet av odlingssäsongen rekommenderar vi att du minskar på bevattningen, eller slutar helt. Detta gör att smaken av tomaterna koncentreras. Generellt är det dags att skörda dina tomater när de fått sin rätta färg men fortfarande är spänstiga. Om det är sent på säsongen och du har mycket gröna tomater kvar på dina tomatplantor går det bra att låta de mogna inne på en bricka i rumstemperatur.
Steg 7 - Användningsområden
Tomater har otroligt många användningsområden. Att skörda solmogna tomater och servera i en sallad eller med mozzarella, olivolja och lite flingsalt är en riktig vardagslyx, men det finns mycket mer än så. Det är gott att göra soltorkade tomater, eller en chutney. Då ska vi inte tala om hemmagjord tomatsås på plommontomater, det är något helt annat än det du hittar i affären. Dock kan det vara svårt att hinna med att göra allt detta i augusti-september då det är mycket som ska skördas under den tiden. Då är mitt bästa tips att frysa in tomaterna i påsar, och ta fram vid ett senare tillfälle när det passar. Kom även ihåg dina vintertomater som du kan njuta av färska hela året!
Här är våra sex tomatfavoriter!