top of page

Skörda spenat
Om du planerar väl kan du ha tillgång till färsk spenat året runt i din odling. Läs tipsen längst ner i inlägget.

Spenat är en otroligt tacksam grönsak att odla! Den är både lättodlad, köldtålig och blir skördeklar på drygt en månad. Trots att den är lättodlad är det några saker som är bra att tänka på för ett lyckat reslutat. Nedan delar vi några handfasta tips.











När kan du börja så din spenat

Det bästa med spenat är att du kan så den utomhus otroligt tidigt på säsongen. Det kan vara skönt att så fröna när det inte är som mest hektiskt med sådder och omplanteringar längre fram på säsongen. Vi brukar så spenatfröer direkt på växtplatsen redan från januari, mest för att sprida ut trädgårdsarbetet. Fröna kommer inte att gro direkt om det är kallt, utan ligga och vänta tills förutsättningarna är de rätta. Men när temperaturen går upp mot 3-4 grader kommer fröna börja gro.


Hjälp spenaten lite på traven

Om du odlar i en pallkrage är ett tips täcka pallkragen med ett plastlock, det gör växtplatsen lite varmare och håller även fukten bättre. Om du odlar direkt på friland kan en fiberduk hjälpa. Om du sår fröna så tidigt som januari eller februari är det inte ovanligt att det kommer ett ordentligt bakslag och det blir riktigt kallt igen, i vanliga fall brukar spenaten klara detta utan några problem. Men som sagt kan en fiberduk hjälpa. Kom ihåg att vattna om det blir torrt.

Odla spenat
Spenat kan nästan odlas året om i vårt avlånga land!
Så i omgångar och på olika växtplatser

Som vi skrev ovan blir spenat skördefärdig på drygt en månad, därför kan det vara fördelaktigt att så i omgångar för att ständigt ha tillgång till färska och skördeklara blad. Ett annat alternativ kan vara att så en del fröer i växthus, pallkrage under plastlock och helt på friland. Detta gör att skördetiden sprids ut.


När du ska undvika att så spenat

Det som är nackdelen med spenat är att den under långa och varma dagar lätt går i blom. Det menas med att spenaten vill blomma och tillverka frö när det är ljust en lång tid på dygnet. Detta gäller även exempelvis rädisa. När den går i blom tappar den sin smal och blir besk och lite träig. Därför rekommenderar vi att inte så spenat mellan april och juni för att undvika detta. Gör ett uppehåll och så sedan nya fröer mellan juli och september.

Odla spenat
Mjälla goda blad - perfekt i salladen eller lätt fräst med lite vitlök och flingsalt!!
Samplantera med långsamväxande växter

Eftersom spenat växer i raketfart och är lågväxande passar den utmärkt att samodla med mer långsamväxande växter, förslagsvis lök. Löken är till en början bara ett litet strå och kvävs då inte av spenaten. När löken blivit större och behöver mer plats är spenaten skördeklar, och utrymmet kan helt ges till löken.


Förslag på när du kan så din spenat för maximal skörd

Så spenat från januari till mars, om du sår du olika växtplatser kommer skördetiden att spridas ut ytterligare. Om du sår under mars månad kan du så nya frön ungefär varannan vecka för maximal skörd. Kom ihåg att göra ett uppehåll mellan april och juni för att undvika att dina plantor går i blom. Mellan juli och september kan du börja så igen. Sådderna som du gör i juli och augusti kan du skörda efter ungefär en månad från sådd. Men om du sår i september kan du njuta av skörden ända in i november-december om det inte är allt för sträng kyla. På hösten är jorden naturligt fuktig och bladgrönt blir extra krispigt och fint. En fiberduk eller ett plastlock kan hjälpa mot kyla. På detta vis kan du nästan ha tillgång till färsk spenat året runt! Kom ihåg att gödsla växtplatsen med kväverikt gödsel mellan sådderna, även om spenat är snabbväxande och lågväxande är den i behov av kväve. Gödsla förslagsvis med hönsgödsel eller gräsklipp som är snabbverkande.


Spara din skörd

Du kanske inte hinner äta all färsk spenat på en gång, då är ett tips att frysa in den och njuta av egenodlad spenat under årets mörkaste månader. Det gör du enkelt genom att snabbt förvälla bladen i kokande vatten och sedan lägga dem i frysen. Sen är det bara att ta upp bladen när det är dags att laga något gott med dem.

Spenatpaj
Ett favoritrecept med spenat hos oss är fetaost och spenatpaj!

Vårt sortiment av spenatfröer:








Aubergineplanta
Aubergineplantan är inte bara väldigt snygg, den ger mängder av frukt!

Aubergine är en fantastisk grönsak att odla själv. Det är inte bara en vacker planta, utan egenodlad aubergine går inte att jämföra med den du hittar i matbutiken. Med lite omsorg och planering kan du lyckas odla aubergine i din egen trädgård eller på balkongen. Här är en steg-för-steg-guide från sådd till skörd.







Steg 1 - Välja sorter

Det första steget i att odla aubergine, eller äggplanta som det även kallas är att välja sorter. Aubergine har en lång utvecklingstid och för att få en generös skörd under vår korta odlingssäsong bör du välja sorter som ger en tidig skörd. Vi har två sorter i vårt sortiment som båda ger en bra skörd i Sverige, den snabbaste sorten är Aubergine Listada de Gandia. Frukterna är ovala med lila och vita strimmor och fruktköttet är otroligt gott och mildt. Passar utmärkt att odla i kruka, så om du har en liten odlingsyta exempelvis på balkong fungerar denna sort utmärkt. Vår andra sort är Aubergine - Black Beauty. Det är en kulturarvssort som ger något större lila frukter, mycket goda att ha i moussaka och andra ugnsbakade grönsaksrätter - mycket odlingsvärd enligt oss.


Steg 2 - Börja i god tid

Aubergine har en lång utvecklingstid och behöver försås tidigt på odlingsäsongen för att hinna ge riklig skörd innan frosten kommer. Vi rekommenderar att du sår dina fröer mellan december-mars beroende på hur dina odlingsförutsättningar ser ut och i vilken växtzon du odlar i. Om du börjar din odling innan mars är plantorna i behov av växtbelysning. Utan växtbelysning kommer dina plantor bli långa och rangliga. Om du inte har tillgång till växtbelysning, så dina fröer i mars istället men räkna eventuellt med en mindre skörd.


Steg 3 - Att så auberginefröer

- Fyll en mindre kruka med fuktig jord, förslagsvis 4x4 cm stor. Så ett par fröer per kruka, 0.5cm djupt och vattna.


- Optimal groningstemperatur är 22-30°C, så placera sådden i ett varmt läge. Låt inte torka ut under groning. Auberginefröer kan vara lite envisa och tar lång tid på sig att gro, ha tålamod.


Aubergineplanta med blomma
Vackra lila blommor som sedan övergår till frukt
Steg 4 - Rätt växtförhållanden

- Efter att plantorna kikat upp, placera sådden runt 18°C med mycket ljus. Sådd före mars behöver växtbelysning. En svalare temperatur och mycket ljus gör att chiliplantorna blir knubbiga och inte sticker iväg på höjden.


- När plantorna börjar bli för stora i sina krukor, plantera om dem en och en större kruka, förslagsvis 9x9 eller 12x12 cm. Börja vattna med kväverik näring.


- Plantera eventuellt om en ytterligare gång om plantan blivit ungefär 25-35cm till en större kruka. I detta läge kan du även toppa plantan för att den ska bli buskigare.


- Aubergineplantor är värmekrävande och trivs bäst i ett varmt och skyddat läge. Plantera först ut dem när utetemperaturen inte går under 10-12°C. Plantera ut dina plantor i krukor (minst 10 liter), växthus eller pallkrage i näringsrik och väldränerad jord, gärna uppblandat med kogödsel. Aubergine kan ge en stor och fin skörd även på friland om det är i ett varmt och skyddat läge. Avhärda gärna plantorna så de inte får en chock av att komma ut. Undvik även stark sol i början, då kan plantan ta skada innan den vant sig vid de nya väderförhållandena. En fiberduk kan båda skydda mot vind, kyla och stark sol.


- Aubergine är törstig och behöver regelbunden vattning under hela odlingsäsongen, jorden ska vara fuktig men inte blöt. Gödsla ungefär varannan vecka med näring rikt på kalium och fosfor för att främja blomning och fruktsättning, vi brukar använda nässelvatten med gott resultat. Dessutom brukar vi tillföra ett lite epsomsalt, vedaska och benmjöl under säsongen. Duscha gärna plantan regelbundet, särskilt om u odlar i växthus för att undvika spinn.


Aubergineplanta
Det finns även sorter av aubergine med mindre frukter
Steg 5 - Skörd

Det tar lång tid innan du kan skörda dina auberginer, vi brukar få de första frukterna i slutet av juli eller början av augusti. Du vet att frukten är redo att skördas när skalet är blankt och den nått sin fulla storlek. Låt den inte sitta för länge på plantan, då kan fruktköttet bli torrt och bittert.



Grillad aubergine
Grillad aubergine är ett måste på sensommaren!

Steg 6 - Användningsområden

Nu när du står där med en hel drös av auberginefrukter kan det vara bra att veta vad du kan göra med dem. Här kommer några av våra favoriter:

Baba Ganoush - En krämig auberginedipp från Mellanöstern. Grilla auberginer tills de är mjuka, mixa med tahini, vitlök, citronjuice och olivolja. Servera med bröd eller grönsaksstavar.

Grillade aubergineskivor - Skär auberginen i tjocka skivor, pensla med olivolja och grilla tills de är mjuka och har fina grillränder. Strö över lite flingsalt och färska örter.

Ratatouille - En fransk grönsaksgryta där aubergine kombineras med zucchini, paprika, tomater och örter. Servera som huvudrätt eller som tillbehör.

Friterad aubergine - Doppa aubergineskivor i en blandning av mjöl, vatten och kryddor, och fritera tills de är gyllene. Servera med en yoghurtsås eller aioli.

Moussaka - En grekisk klassiker med aubergine, köttfärssås och en krämig béchamelsås. Perfekt för en mättande middag.


Om du inte hinner ta till vara på alla frukter när de är skördeklara kan du såväl lägga in dem med goda kryddor, olivolja och vitlök som att frysa in dem. Kom ihåg att lätt förvälla dem först för bästa smak.


Här är våra auberginesorter vi erbjuder i vårt sortiment!




bottom of page