top of page

Gör din egen gödning av brännässlor - nässelvatten


Brännässlor, oftast betraktade som irriterande ogräs, har faktiskt en mängd fördelaktiga egenskaper. Att göra ett gödselvatten på brännässlor ger en riktig näringsboost till dina växter i köksträdgården. Utöver att det är enkelt att göra och otroligt kväverikt är det dessutom helt gratis och man tar till vara på det som faktiskt finns i trädgården.


Varför använda gödselvatten av brännässlor?

Brännässlor är rika på näringsämnen som kväve, kalium, fosfor, och järn. Genom att göra gödselvatten av dem kan du skapa en näringsrik lösning som hjälper dina växter att växa starka och friska. Dessutom är det en gratis och miljövänlig metod som inte kräver användning av kemiska gödningsmedel. Vi tycker att kombinera täckodling med nässelvatten är bra gödning under hela säsongen.


Steg för att göra gödselvatten av brännässlor:

Steg 1 - Samla brännässlor

Börja med att samla färska brännässlor. Använd handskar för att undvika stickande. Försök att välja plantor som inte har blommat ännu för bästa resultat.


Steg 2 - Fyll en hink med brännässlor och vatten

Nu finns två alternativ, antingen fyll en hink eller tunna med brännässlor hårt packade och häll på vatten. Eller lägg brännässlorna i en nylonstrumpa eller en gammal potatispåse, lägg den fyllda påsen en hink eller tunna, häll på vatten. Genom att lägga brännässlorna i en nylonstrumpa eller potatispåse blir det som en tepåse som är enkel att ta ut när fermenteringen är klar. Det är det sättet som vi använt de senaste åren.


Nässelvatten
Genom att lägga brännässlorna i en nylonstrumpa eller potatispåse blir det som en tepåse som är enkel att ta ut när fermenteringen är klar.


Steg 3 - Låt det fermentera

Täck behållaren med en lock eller en trasa för att hålla ut skadedjur och låt blandningen fermentera i 2-3 veckor. Under denna tid kommer näringsämnena att extraheras från brännässlorna och skapa en näringsrik lösning. Du kan röra runt i hinken lite då och då, och när det börjar lukta illa är det färdigt.


Steg 4 - Sila blandningen

Efter 2-3 veckor, sila blandningen eller ta ur "tepåsen" för att ta bort de fasta delarna av brännässlorna. Det lämnar dig med en klar, brunaktig vätska. Växtdelarna som silats bort kan du använda som täckodling till växter som behöver lite extra näring såsom vitlök, pumpa, squash eller kål.


Steg 5 - Använd gödselvattnet

Nu är ditt gödselvatten av brännässlor klart att användas! Späd det med vatten i förhållandet 1 del gödselvatten till 10 delar vatten och vattna dina växter med den näringsrika lösningen. Alla växter mår bra att en dos gödselvatten då och då, men undvik att vattna direkt på sallad och andra bladgrönsaker som snart ska skördas.


Stort lycka till med dig egentillverkade gödselvatten av brännässlor!


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page