Att odla tagetes är inte bara ett sätt att fylla trädgården med färgglada sommarblommor; det är också ett smart sätt att locka till sig pollinatörer och hålla skadedjur borta från andra växter. I det här blogginlägget kommer vi ge våra bästa tips på hur du lyckas med dina tagetes, från sådd till skörd.
Tagetes är en ettårig sommarblomma som härstammar från Mexico, central-och mellanamerika. Det finns olika sorters tagetes, men de vi erbjuder i vårt sortiment är Tagetes patula, som även kallas Sammetstagetes. Tagetes patula har fylliga eller halvfylliga blommor i en, två eller fler färger. Tagetes patula kan även kallas för "mormorsblomman", men nu börjar den blir allt mer populär likt andra retroblommor. Oavsett om man tycker tagetes är vackra i trädgården eller inte, så gör den underverk i dina odlingar!
Tagetes mot nematoder och skadedjur
Tagetes är fantastiska att ha i samplanteringar, både av praktiska och estetsiska skäl. De skyddar nämligen mot nematoder, små rundmaskar som gillar att äta upp rötterna på våra växter. De växter som är mest känsliga för att drabbas av nematodangrepp är morötter, lök, majs, kål och potatis. Därför är det extra fördelaktigt att samplantera Tagetes patula med dessa grödor. Dessutom sägs det att doften skyddar mot andra skadedjur såsom bladlöss.
Tagetes har även en tendens att dra till sig sniglar, detta kan vara både en fördel och nackdel. Det är såklart tråkigt om dina vackra blommor äts upp av sniglar, men om du planterar ut tagetes på strategiska platser i trädgården kan du locka sniglarna dit istället för i dina odlingar. Då är det bara att plocka bort dem.
Tagetes som jordförbättrare
Tagetes bildar kväve, detta hjälper andra växter att växa. Därför är det en god ide att mylla ner gamla växdelar av dina tagetesplantor i jorden när hösten kommer. Detta bidrar till en mull-och näringsrik jord till nästkommande odlingsäsong.
Så odlar du tagetes
Det finns flera olika sätt att odla din tagetes, förkultivering inomhus, kallsådd eller direktsådd på växtplatsen.
Förkultivering inomhus: Så fröna ca 0.5 cm djupt i såjord ca 7 veckor innan utplantering. Håll jorden fuktig under groningsperioden. När plantan fått karaktärsblad behöver den omplanteras i näringsjord i en större kruka, förslagsvis 7x7 cm. Om du önskar buskigare plantor kan du toppa dem vid ca 12 cm. Plantera ut i krukor, rabatt, pallkrage eller på friland när jorden blivit varm och frostrisken är över.
Kallsådd: Fyll en vindruvslåda eller en godislåda med borrade hål med 2/3 planteringsjord och 1/3 såjord. Vattna igenom jorden ordentligt. Strössla sedan ut fröna över den fuktiga jorden och täck med ett mycket tunt lager jord. Märk plastlådan med vad du sått och datum och sätt på locket. Placera ut lådorna på ett skyddat ställe och inte i direkt sol. Det kan vara bra att kolla till lådorna då och då under vårkanten. Plantera sedan ut i krukor, rabatt, pallkrage eller på friland när jorden blivit varm och frostrisken är över.
Direktsådd på växtplatsen: Det går även bra att så fröna direkt på växtplatsen, dvs. i krukor, rabatt, pallkrage eller friland. Detta görs först när jorden blivit varm. Dock tycker vi att de andra två odlingsmetoderna är bättre eftersom det är en stor risk att de små späda tagetesplantorna äts upp av sniglar över en natt.
Skötselråd tagetes
Läge: Tagetes trivs bäst i ett soligt läge, men växer även bra i halvskugga. Det är en relativt anspråkslös sommarblomma som växer fint i alla jordar, men växer absolut bäst i en näringsrisk och väldränerad jord.
Vattning: Tagetes vill ha fuktig men inte blöt jord, dock tål den även torka under perioder också. Ett tips är att vattna bredvid blommorna och inte på dem, det gör de finare och minskar risken för att de ruttnar.
Topping: Tagetes har generellt en lång blomtid. Men om du kontinuerligt plockar bort gamla blommor och tillför lite extra näring kan plantorna stå hela sommaren ända till höstfrosten kommer.
Lycka till med dina tagetesblommor!
Comments