top of page

Odla vallmo från frö - från sådd till blomning


Pionvallmon i en ceriserosa färg är en favorit hos oss!

Vallmon förgyller trädgården med sina eleganta blommor hela sommaren. Efter blomtiden kan du njuta av de vackra frökapslarna, både i trädgården och i blomsterarrangemang. Blommorna är inte bara vackra att se på utan också uppskattade av pollinatörer och en fin samplanteringsblomma.


Det finns både ettåriga och fleråriga vallmo, och däribland olika sorter. I Eco Grows sortiment erbjuder vi sorter av pionvallmo, opiumvallmo och kornvallmo, dessa är ettåriga men självsår sig lätt.


Vallmon är ett lättodlad och relativt anspråkslös, fungerar mycket bra att kallså tidigt på vårvintern eller direktså på växtplatsen. Vi avråder att förkultivera plantorna inomhus, de blir lätt rangliga.

Kornvallmo blommar
Vackra kornvallmo med sin djupröda färg
Kallså vallmofröer i plastlåda:

1. Fråga i en matbutik om du kan få några godislådor med lock. Borra sedan några hål i botten och i locket av burken. Detta görs för att plantorna inte gillar att stå i vatten. Det går även bra att använda vindruvsaskar eller liknande frukttråg.


2. Fyll plastlådan med 2/3 planteringsjord i botten och toppa med 1/3 såjord. Packa jorden genom att ställa plastlådorna på varandra. Vattna igenom jorden ordentligt.


3. Strössla sedan ut fröna över den fuktiga jorden och täck inte med jord, vallmofröer är ljusgroende. Täck eventuellt med ett tunt lager vermiculite. Tryck till fröna på jorden så de kommer i kontakt med den våta jorden.


4. Märk plastlådan med vad du sått och datum och sätt på locket.


5. Placera ut lådorna på ett skyddat ställe och inte i direkt sol. Det kan vara bra att kolla till lådorna då och då under vårkanten.


6. Nu är det bara att ha tålamod tills det börjar växa!


7. Plantera sedan ut på växtplatsen i välgödslad jord när plantorna vuxit på sig.


Direktså vallmofröer på växtplatsen:

1. Strössla ut fröna direkt på växtplatsen från tidig vår. Se till att jorden är fuktig under groningsperioden. Om du sår fröna sent under hösten, i oktober-november ger detta tidigare sådd året därpå.Frökapslar från vallmo
Frökapslarna är såväl vackra i rabatten som i blomsterarrangemang
Skötsel under växtsäsongen:

Trots att vallmo är en relativt anspråkslös blomma växer den bäst i en väldränerad och näringsrik jord. Se till att näringsvattna med förslagsvis nässelvatten eller guldvatten varannan vecka. Plocka blommor vartefter och ta bort vissna blommor, detta främjar att fler blommor kommer från plantan. Frökapslarna som bildas efter blomning är vackra i trädgården och i blomsterarrangemang. Om du låter dessa stå kvar i trädgården självsår de sig lätt och du kan räkna med blommor nästkommande år. Du kan även ta frökapslarna och strö ut fröna på en annan växtplats eller spara till nästa år.

Torkade frökapslar av vallmo
Torka frökapslarna och ha i torkade blomsterarrangemang under vintern. Spara gärna fröna till nästkommande år

Lycka till med in vallmosådd!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page