top of page

Odla chilipeppar - en guide för nybörjare!


Odla Chili - Guide för nybörjare

Att odla sin egen chilipeppar hemma är inte bara en rolig hobby, utan det ger dig också möjligheten att skapa dina egna kryddstarka smaker och lägga till en extra kick i dina rätter. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom steg-för-steg hur du kan odla chilipeppar i din egen trädgård eller till och med på din fönsterbräda. Låt oss börja!


Steg 1 - Välja chilisorter

Det första steget i att odla chilipeppar är att välja de rätta chilisorterna. Det finns en mångfald av sorter att välja mellan, och de varierar i smak, hetta, utseende och färg. Ett tips när du väljer chilisorter är att utgå från användningsområden. Gillar du milda picklade sorter, välj då kanske en jalapeño eller gillar du chilisorter som passar utmärkt att torka, då kanske en cayenne kan vara att föredra. Eller vågar du gå på rikigt fruktiga och heta sorter, då kanske du ska testa dig på en habanero. Eller odlar du främst chili för att plantorna är så snygga, då kanske du ska testa en sort som är extra dekorativ som aurora.


Steg 2 - Börja i god tid

Chilipeppar har en lång utvecklingstid och behöver försås tidigt på odlingsäsongen för att hinna ge riklig skörd innan hösten kommer. Vi rekommenderar att du sår dina fröer mellan december-mars beroende på hur dina odlingsförutsättningar ser ut och i vilken växtzon du odlar i. Om du börjar din sådd innan mars är plantorna i behov av växtbelysning. Utan växtbelysning kommer dina chiliplantor bli långa och rangliga. Om du inte har tillgång till växtbelysning, så dina fröer i mars istället.


Steg 3 - Att så chilifröer

- Fyll en mindre kruka med fuktig jord, förslagsvis 4x4 cm stor. Så fröna 0.5cm djupt och vattna.

- Optimal groningstemperatur är 22-30°C, så placera sådden i ett varmt läge. Låt inte torka ut under groning. Ibland är chilifröer lite envisa och tar lång tid på sig att gro, ha tålamod.


Steg 4 - Rätt växtförhållanden

- Efter chiliplantorna kikat upp, placera sådden runt 18°C med mycket ljus. Sådd före mars behöver växtbelysning. En svalare temperatur och mycket ljus gör att chiliplantorna blir knubbiga och inte sticker iväg på höjden.

- När plantorna börjar bli för stora i sina krukor, plantera om i en större kruka, förslagsvis 12x12 cm stor. Böja näringsvattna.

- Plantera ut dina chiliplantor i krukor, pallkrage eller växthus när jorden blivit varm och frostrisken är över (inte under 7°C). Placera på ett varmt och skyddat läge. Avhärda gärna platorna så de inte får en chock av att komma ut. Undvik även stark sol i början, då kan chiliplantan ta skada innan den vant sg vid de nya väderförhållandena.


Steg 6 - Skörd

Du kan skörda din chilipeppar i olika stadier, ju längre tid frukten får sitta på plantan desto mer aromer och hetta kommer fram. Om du vill skörda mildare frukter, skörda i ett tidigt stadie innan frukten blir röd. Skörda frukt efter hand för att främja fruktsättningen, och därmed en riklig skörd.


Steg 7 - Användningsområden

Chilipeppar har otroligt många användsningsområden. Beroende på vilka chilisorter du odlar, kan du använda dem till olika saker. En favorit hos oss är att använda direkt i matlagning under sommar och tidig höst. Annars fungerar det utmärkt att lägga in, torka eller frysa för att kunna njuta av din egenodlade chilipeppar hela året!


Chili lägg in, torka eller frys

Här är våra favoriter när de kommer till chilipeppar!

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page