top of page

Hur du beskär dina tomatplantor och dess fördelar


Beskära tomatplantor
Beskära sina tomatplantor har ett flertal fördelar

Att beskära sina tomatplantor är en teknik som vissa använder för att hålla sina tomatplantor snygga, påverka fruktstorleken och till och med påskynda mognaden. Nedan presenterar vi fördelarna med att beskära dina tomatplantor, och hur du går tillväga.
Tre fördelar med att beskära tomatplantor


Större tomater

Att beskära vid rätt tidpunkt riktar energin mot att skapa och mogna frukt istället för att producera fler blad. Totalt sett kommer du förmodligen ha färre frukter på en beskuren planta, men de kommer att vara större. Dessutom, eftersom beskurna plantor kan placeras lite närmare varandra i marken eftersom tillväxten är så vertikal, kommer du att ha plats för ytterligare växter.


Tidigare mognad

När en tomatplanta har färre frukter att ta hand om, mognar frukterna snabbare. Detta är framförallt en fördel är i Sverige när växtsäsongen är kort, eller om du har tomatsorter med en lång utvecklingstid.


Bättre luftcirkulation

Genom att beskära dina tomatplantor är dess bladmassa mindre tät, vilket gör att mer luft kan röra sig genom växterna. Bladen torkar därmed snabbare efter regn eller vattning, så de är mindre mottagliga för sjukdomar som behöver långvarig fukt för att utvecklas - exempelvis gråmögel.


tomatskörd
Att beskära sina tomatplantor kan påskynda skörden, dock kan det minska avkastningen

Hur du beskär dina tomatplantor


Du bör endast beskära högväxande sorter, som producerar nya blad och blommor kontinuerligt under växtsäsongen. Om du beskär lågväxande sorter kan det minska skörden.


Vi tycker att det är bäst att beskära de högväxande tomatplantorna under hela växtsäsongen, dock använder vi lite olika metoder beroende på tid.


Beskära tomater vid utplantering

När du planterar dina tomater på sin slutgiltiga växtplats rekommderar vi att du tar bort de nedre bladen och planterar plantan djupt. Det gör att plantan producerar nya rötter längst hela stammen. Vi plockar även bort alla blommor i detta skede då vi vill att plantan ska fokusera på att producera rötter och nya blad istället för fruktsättning så tidigt på säsongen.


Beskära tomater under juni/juli

Vi fortsätter att ta bort tomatplantans blommor tills de är ungefära 40 cm höga, som ovan nämnt vill vi att plantan ska rötter och nya blad istället för fruktsättning i detta skede. Blad under de första fruktklustret kan bromsa fruktens utveckling, därför tar vi även bort dessa blad. I detta stadie har plantan troligtvis börjat producera "tjuvar" eller även kallat sidoskott. Dessa tar energi från plantan och bör därför tas bort - detta kallas att man tjuvar tomatplantan. Sidoskotten eller tjuvarna växer i en 45 graders vinkel mellan stam och bladgren.

Ta bort "tjuvarna" eller sidoskotten fån din tomtplanta, dessa stjäl energi och näring istället för att producera frukt
Beskära tomater i slutet av säsongen

När växtsäsongen närmar sig sitt slut är tomatplantorna ofta fortfarande fulla med frukt. För att påskynda mognaden sent på säsongen, ta bort toppen av varje huvudstam cirka fyra veckor innan den första förväntade höstfrosten. Detta kallas "topping", och den här typen av beskärning får växten att sluta blomma och sätta nya frukter och istället rikta allt socker till de kvarvarande frukterna. På det här sättet kommer frukten att mogna snabbare, plus det blir mer troligt att de gröna tomater du plockar innan frosten faktiskt mognar när du tar in dem. Det kan vara svårt att få sig själv att göra detta, men det kommer vara värt det om du vill ha mogna tomater! I detta skede minskar vi även bevattningen för att koncentrera tomaternas smak.Några tomatsorter som mår bra att att beskäras!Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page