Smörgåskrasse
Benämns även som: Krasse
Är en snabbväxande och lättodlad ört med frisk, pepprig smak – perfekt på smörgåsar, i sallader eller som garnering. Den odlas enkelt inomhus året runt och ger en näringsrik skörd på bara några dagar. Skördas genom att klippa hela skottet vid basen, och varje planta skördas en gång. Ska ätas färsk, då både smak och näringsämnen försvinner vid upphettning. Nära släkt med senap, vilket märks på den distinkta smaken.
Så fröna inomhus på ett fat eller tråg på jord, fuktigt papper, bomull eller linmatta. Strö ut ett jämnt lager frö utan att de överlappar, tryck lätt och spreja med vatten. Håll sådden fuktig – varken uttorkad eller genomblöt. Ställ gärna mörkt de första dagarna, sedan ljust i rumstemperatur. Gror på ca 2 dagar och är skördeklar efter 5–7 dagar. Så i omgångar för jämn tillgång.
SMÖRGÅSKRASSE
Vetenskapligt namn: Lepidium sativum Dagar till skörd Wed May 07 2025 00:00:00 GMT+0200 (Central European Summer Time) Planteringsmånad: Januari - December Antal Fröer: 10 g Planthöjd 5 cm





























