
Spenat är en otroligt tacksam grönsak att odla! Den är både lättodlad, köldtålig och blir skördeklar på drygt en månad. Trots att den är lättodlad är det några saker som är bra att tänka på för ett lyckat reslutat. Nedan delar vi några handfasta tips.
När kan du börja så din spenat
Det bästa med spenat är att du kan så den utomhus otroligt tidigt på säsongen. Det kan vara skönt att så fröna när det inte är som mest hektiskt med sådder och omplanteringar längre fram på säsongen. Vi brukar så spenatfröer direkt på växtplatsen redan från januari, mest för att sprida ut trädgårdsarbetet. Fröna kommer inte att gro direkt om det är kallt, utan ligga och vänta tills förutsättningarna är de rätta. Men när temperaturen går upp mot 3-4 grader kommer fröna börja gro.
Hjälp spenaten lite på traven
Om du odlar i en pallkrage är ett tips täcka pallkragen med ett plastlock, det gör växtplatsen lite varmare och håller även fukten bättre. Om du odlar direkt på friland kan en fiberduk hjälpa. Om du sår fröna så tidigt som januari eller februari är det inte ovanligt att det kommer ett ordentligt bakslag och det blir riktigt kallt igen, i vanliga fall brukar spenaten klara detta utan några problem. Men som sagt kan en fiberduk hjälpa. Kom ihåg att vattna om det blir torrt.

Så i omgångar och på olika växtplatser
Som vi skrev ovan blir spenat skördefärdig på drygt en månad, därför kan det vara fördelaktigt att så i omgångar för att ständigt ha tillgång till färska och skördeklara blad. Ett annat alternativ kan vara att så en del fröer i växthus, pallkrage under plastlock och helt på friland. Detta gör att skördetiden sprids ut.
När du ska undvika att så spenat
Det som är nackdelen med spenat är att den under långa och varma dagar lätt går i blom. Det menas med att spenaten vill blomma och tillverka frö när det är ljust en lång tid på dygnet. Detta gäller även exempelvis rädisa. När den går i blom tappar den sin smal och blir besk och lite träig. Därför rekommenderar vi att inte så spenat mellan april och juni för att undvika detta. Gör ett uppehåll och så sedan nya fröer mellan juli och september.

Samplantera med långsamväxande växter
Eftersom spenat växer i raketfart och är lågväxande passar den utmärkt att samodla med mer långsamväxande växter, förslagsvis lök. Löken är till en början bara ett litet strå och kvävs då inte av spenaten. När löken blivit större och behöver mer plats är spenaten skördeklar, och utrymmet kan helt ges till löken.
Förslag på när du kan så din spenat för maximal skörd
Så spenat från januari till mars, om du sår du olika växtplatser kommer skördetiden att spridas ut ytterligare. Om du sår under mars månad kan du så nya frön ungefär varannan vecka för maximal skörd. Kom ihåg att göra ett uppehåll mellan april och juni för att undvika att dina plantor går i blom. Mellan juli och september kan du börja så igen. Sådderna som du gör i juli och augusti kan du skörda efter ungefär en månad från sådd. Men om du sår i september kan du njuta av skörden ända in i november-december om det inte är allt för sträng kyla. På hösten är jorden naturligt fuktig och bladgrönt blir extra krispigt och fint. En fiberduk eller ett plastlock kan hjälpa mot kyla. På detta vis kan du nästan ha tillgång till färsk spenat året runt! Kom ihåg att gödsla växtplatsen med kväverikt gödsel mellan sådderna, även om spenat är snabbväxande och lågväxande är den i behov av kväve. Gödsla förslagsvis med hönsgödsel eller gräsklipp som är snabbverkande.
Spara din skörd
Du kanske inte hinner äta all färsk spenat på en gång, då är ett tips att frysa in den och njuta av egenodlad spenat under årets mörkaste månader. Det gör du enkelt genom att snabbt förvälla bladen i kokande vatten och sedan lägga dem i frysen. Sen är det bara att ta upp bladen när det är dags att laga något gott med dem.

Comentários