top of page

Odla med barn - så fröer i äggskal


Så fröer i äggskal
Att odla i äggskal är både miljövänligt och roligt!

Påsken närmar sig och då står påskpyssel på schemat. Men vad passar bättre än att kombinera pyssel med odling? Att odla frön i äggskal är ett härligt sätt att lära barnen om fröer och odling samtidigt som ni skapar vackra påskdekorationer tillsammans. Här är några enkla steg för att komma igång.

Ni behöver:

- Ägg

- Jord

- Ev. sked att fylla äggen med jord

- Nål

- Fröer (Ett tips är att välja fröer som gror snabbt, förslagsvis basilika, koriander, rucola, sockerärter, solros eller gurkväxter)

- Äggkartong/äggkoppar

- En vattentålig bricka att ställa äggkartongen på


Steg 1 - Förbered äggskalen

- Börja med att försiktigt knäcka äggskalen och tömma dem. Gör gärna ett par hål i botten av äggskalen med hjälp av en nål. Tvätta och torka skalen för att förbereda dem för plantering.


Fyller äggskal med jord

Steg 2 - Fyll äggskalen med jord

- Ta lite jord och fyll äggskalen till cirka tre fjärdedelar av vägen upp. Låt barnen vara delaktiga i denna process genom att låta dem använda små skedar för att försiktigt fylla äggskalen med jord.


Steg 3 - Plantera fröna

- Välj tillsammans vilka fröer ni vill så i äggskalen. Ett tips är att välja fröer som gror snabbt, förslagsvis basilika, koriander, rucola, sockerärter, solros eller gurkväxter. ca 15-20 fröer är lagom per äggskal om ni sår örter eller rucola, medan det räcker med 1 frö per äggskal om ni sår sockerärt, solros eller gurkväxter. Täck med ett tunt lager jord.


Så fröer i äggskal
Så olika många fröer per äggskal beroende på vilka sorts fröer ni tänkt odla. Ca 15-20 fröer är lagom per äggskal om ni sår örter eller rucola, medan det räcker med 1 frö per äggskal om ni sår sockerärt, solros eller gurkväxter.

Steg 4 - Vattna försiktigt

- Ge barnen en sprayflaska eller en liten vattenkanna och låt dem försiktigt vattna jorden i äggskalen. Det är viktigt att fröna har lagom med fukt för att gro.


Steg 5 - Placera äggen

- Placera äggen i äggkartong eller äggkoppar så de kan stå rätt upp. Om ni använder er av äggkartongen är det viktigt att den står på en vattentålig bricka. Placera sådden på en varm plats med mycket ljus. Låt barnen välja den perfekta platsen för sina små trädgårdar.


Steg 5 - Ta hand om sådden

- Uppmuntra barnen att regelbundet kontrollera sina små odlingar och se till att de får tillräckligt med ljus och vatten. Detta är en utmärkt möjlighet att lära dem om ansvar och omsorg för växter.


Inom några dagar till en vecka kommer ni att kunna se de första späda skotten titta fram, vilket kommer att skapa stor glädje och spänning hos barnen. När plantorna växer och blir starkare kan ni försiktigt knäcka sönder äggskalet och plantera ner hela äggskalet och plantan i en större kruka.


Att odla frön i äggskal är inte bara ett roligt påskpyssel, det är också ett bra tillfälle att lära barnen om natur och odling samtidigt som ni har en mysig stund tillsammans.


Ps. Äggskal innehåller mycket kalk och mineraler som är mycket bra vid jordförbättring i odlingslandet.


Några tips på fröer som passar bra att så i äggskal


Comments


Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page