top of page

Odla luktärt från frö - så lyckas du!


Luktärt
Vackra luktärter i olika färger som klättrar längst staketet.

Det finns många anledningar till varför du borde odla luktärter om du inte redan gör det. Luktärter doftar ljuvligt, är lättodlade och har en lång blomtid - vad mer kan man begära? Låt oss gå igenom våra bästa tips hur du lyckas med dina luktärter i år!

Steg 1 - Börja i rätt tid

Det går bra att att så dina luktärter direkt på växtplatsen när jordtemperaturen är minst 12 °C, dock försenar detta odlingen så vi rekommenderar att förodla dem. Då brukar det vara lagom att sätta igång vecka 12.


Luktärt planta
Såhär ser luktärterna ut precis innan de första bladparen slår ut.

Steg 2 - Förodla dina luktärter

- Fyll en något större kruka, förslagsvis 12x12 cm med en 3/4 del näringsrik planteringsjord och toppa med en 1/4 del såjord. Vattna igenom ordentligt.

- Så 15-20 fröer per kruka, ca 2 cm djupt och placera sådden varmt för att påskynda groning, förslagsvis över ett element. Det är viktigt att sådden inte torkar under groningsperioden, så vattna regelbundet.

- Efter ca 7-10 dagar har plantorna kikat upp, nu är det viktigt att de får mycket ljus. Så placera sådden på fönsterkramen eller under växtbelysning.

- När dina luktärtsplantor blivit 4-7 cm kan du ställa dem utomhus, det gör att plantorna blir knubbiga och fina. De är mycket tåligare än vad man kan tro, luktärtsplantor klarar temperaturer så kalla som -8 °C. Dock rekommenderar vi att du sätter dina krukor i en öppen plastpåse när du placerar dem utomhus. Det blir som ett litet växthus och ger dem lite skydd. Om det blir kallare än -8 °C rekommenderar vi inte att du tar in luktärtsplantorna inomhus, det kan stressa dem. Det är bättre att du täcker dem med en fiberduk eller två. Kom ihåg att vattna!


Steg 3 - Toppa dina plantor och ta sticklingar

Vi rekommenderar att toppa dina luktärtsplantor, det gör att de förgrenar sig. Den bästa tiden att toppa är när plantorna är över 10 cm och har minst 2 bladpar. Du toppar dem genom att klippa precis ovanför det första bladparet. En bonus med att toppa luktärtsplantor är att du får sticklingar. Sätt ner sticklingarna i en 12x12 cm kruka fylld med fuktig planteringsjord. Dessa behöver vara placerade inomhus tills de bildat rötter. Kom ihåg att hålla jorden fuktig. När plantorna börjar växa på höjden, kan även dessa placera i en plastpåse utomhus.


Steg 3 - Utplantering

Luktärter trivs bäst i en näringsrik jord och i ett soligt läge utan för mycket blåst. Det går bra att odla såväl i kruka som på friland, det gör att nästan vem som helst kan odla luktärter oavsett odlingsförutsättningar.


Luktärt Spencer Mix
Vår vackra mix av Luktärter "Spencer Mix" är en ljuvlig mix av luktärter med långa stjälkar, utmärkt för snitt!

Plantera ut dina luktärter på friland eller i pallkrage

- Förbered växtplatsen genom att blanda jorden med kompost eller kogödsel. Vattna igenom jorden ordentligt.

- Förbered ett växtstöd som luktärterna kan klättra emot, förslagsvis en spaljé eller armeringsnät.

- Vattna igenom 12x12cm krukan du har dina luktärter i ordentligt, det gör att rötterna lättare separeras och inte går av.

- Plantera luktärterna med ett plantavstånd på ca 10-15 cm.


Plantera ut dina luktärter i kruka

- Förbered en stor kruka, minst 40 liter med en blandning av planteringsjord, kompost eller kogödsel. Vattna igenom jorden ordentligt.

- Förbered ett växtstöd som luktärterna kan klättra emot.

- Vattna igenom 12x12cm krukan du har dina luktärter i ordentligt, det gör att rötterna lättare separeras och inte går av.

- I en kruka på 40 liter är det lagom att plantera 3-4 luktärtsplantor. Det kan låta lite, men de behöver mycket plats och kommer att ge mängder av blommor!
Steg 3 - Skötsel

Vattna och tillför näring till dina luktärtsplantor. Det behövs för att de ska orka producera nya blommor under hela sommaren. Om du plockar blommor, och plockar bort utblommade blommor kontinuerligt kommer plantan fortsätta producera nya ljuvliga blommor ända in på sensommaren! Luktärter har en lång blomtid och förgyller såväl trädgård som hem med sin ljuvliga doft.


Nu hoppas vi att du odlar luktärter i år, oavsett om du odlar på friland eller balkong!

Lycka till!

Comentários


Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page